HISTORIA 

En unik restaurang...

Välkommen till Restaurant Kometen – en unik restaurang med en extraordinär historik. Restaurant Kometen startades 1934 av österrikaren Hans Breitneder och 2009 firade restaurangen sitt 75 års jubileum.  Hans Breitneder var musiker och spelade på restauranger runt om i Europa tillsammans med hustrun samt en svägerska. Vid ett längre besök i Göteborg passerade han restaurangens lokaler, och en idé om att ge sig in i restaurangvärlden väcktes.

Kometens lokaler var redan före starten en restauranglokal, då som en del av ett unikt bostadsexperiment. I huset fanns 20 lägenheter som saknade eget kök, och tanken var att de boende i huset skulle få den mat dom beställt uppburen och serverad på vita dukar och ihop med silverbestick. Men efterfrågan blev inte så stor som man hade hoppats på, och 1938 öppnade man en ny entré ut mot Vasagatan och dörrarna slogs upp för allmänheten. Samma år anställdes Solvig Magnusson som då började sin karriär i kassan, samt skötte det ekonomiska. Hennes engagemang skulle visa sig bli både långt och kärleksfullt. Efter Hans Breitneders bortgång 1962 blev det Solvig Magnusson som tog över verksamheten.  

I en intervju med GT 2007 berättar Solvig: " - Restaurangen är mitt hem och personalen min familj. Då går det ju inte att pensionera sig." 

Solvig Magnusson drev verksamheten vidare fram till 2008, då hon gick bort vid 91 års ålder. Det blev nu systerdotterdottern, Madeleine Bräutigam som under senare år varit aktiv i verksamheten som tog över driften fram tills  stjärnkrögarna Leif Mannerström och bröderna Christer & Ulf Johansson tog över hösten 2009. Oktober 2017 tog Göteborgsprofilen Per Ove Lundgren med Ingela och sonen Pierre över Restaurang Kometen.

… med en speciell atmosfär

Kometen har alltid varit ett underhållande ställe att besöka. Otaliga är de författare, konstnärer, musiker och artister som satt sin prägel på atmosfären. Den nära relation vi haft till våra stamgäster så som Peter Dahl, Bengt-Åke Bengtsson, Charlie Rivel, Viveca Lärn med flera har bl a resulterat i en bok som finns att köpa på restaurangen ”Boken om Kometen”.

Ett besök på Kometen innebär alltid en upplevelse, stamgäst eller ej. Vi har valt att bevara och lyfta fram Kometens kultur och den goda mattraditionen. Vi hoppas att du ska trivas som gäst hos oss.

 

Med vänliga hälsningar

Per Ove Lundgren med familj

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.